Hoop onzekerheid

landschap Overrijsel

Wanneer je kind bijna, gedeeltelijk of helemaal is uitgevallen uit school, dan weet je één ding zeker… er is nu niks meer zeker. Want wanneer je niet past binnen een systeem, lijkt het of het systeem stil komt te liggen en dus ook de zekerheid en structuur van routine en voorspelbaarheid. Eindeloze mailtjes, telefoontjes en gesprekken samen met school, samenwerkingsverband, leerplicht en andere hulpverleners vormen een nieuwe routine.

Elk ‘geval’ is weer een apart ‘geval’, elke gemeente, elke school, elk samenwerkingsverband heeft vaak weer een andere werkwijze. En ondertussen gaat de tijd maar door, terwijl jouw kind steeds dieper onder zijn of haar deken kruipt. Het is vaak geen onwil van betrokken professionals, maar onmacht en ook gebrek aan juiste samenwerking tussen het onderwijssysteem en de jeugdhulpverlening. Docenten en hulpverleners moeten dan ook al zoveel ballen in de lucht houden. En jij als ouder moet vaak het wiel opnieuw uitvinden, staan voor je kind, scherp blijven en nadenken over wat goed is voor jouw kind. Daarbij is jouw ideale plaatje van ‘vanzelfsprekende zekerheden’, helaas verdwenen! Je kunt naar de basisschool, middelbare school, vervolgopleiding en een leuke baan – dat plaatje ziet er opeens heel anders uit. O ja en vergeet niet de vaak lange wachtlijsten voor die paar instanties die jouw kind wel kunnen helpen.  Of je hebt (extra) geldzorgen Door de (te) hoge kosten, omdat zorg niet altijd wordt vergoed en je jouw kind wel het beste wil geven. Het leven van jouw kind lijkt stil te staan. En jij rent maar door!

Wat heerlijk zou het zijn als je een eigen vliegend tapijt zou hebben om even boven al de zorgen uit te vliegen en ruimte ervaart om wat te ontspannen en op te laden. Om daarna weliswaar weer te landen in de storm, maar met een opgeladen accu.

Tijdens de laatste retraite dag op 21 mei hebben de moeders hun eigen vliegende tapijt gemaakt; de dag stond in het teken van bijtanken.  Hieronder twee feedback verhalen van moeders over de retraite dagen. In het najaar hoop ik weer retraite dagen te organiseren.  Houd hiervoor mijn blogs en website in de gaten.

creatieve retraite vliegend tapijt

“De creatieve retraite bracht mij in korte tijd bij de kern van mijn zoektocht en heeft mij enorm geholpen om (weer) in mijn eigen kracht te komen staan als moeder, in het hier en nu en ook vertrouwen te hebben voor de toekomst. Dat we daarbij met verschillende creatieve werkvormen werkte vond ik heel prettig; het hield de afwisseling in het programma en was ook gewoon leuk om te doen.     “    Harriët, Utrecht

“De creatieve retraites van Heidi zijn een schot in de roos, vervullen een grote behoefte. Toen mijn zoon vast kwam te zitten op de Middelbare school 6 jaar geleden, en vervolgens 2 jaar thuis is geweest, voelde het alsof ik een eenzame strijd aan het strijden was, zonder perspectief. Om mijn verhaal met andere moeders te kunnen delen die hetzelfde meemaken tijdens de retraite gaf mij nieuwe kracht. De herkenning bij elkaar gaf troost en daardoor voelde ik me niet meer zo alleen. De creatieve opdrachten waren voeding voor de ziel en hielpen mij weer verder. Een dag helemaal voor mezelf om op te laden en tot nieuwe inzichten te komen en om weer verder te kunnen gaan, nu mijn dochter thuiszit en (hopelijk) tijdelijk niet meer naar school gaat en we het gesprek met school weer aan moeten gaan. De retraite bij Heidi gaf mij nieuwe moed!”             Edith Mulder, Middelburg

Hoop

De zoektocht samen met je kind kan een onzekere zoektocht blijven. Hoe blijf je dan ondanks deze terugkerende onzekerheid hoop houden? 

Hoop is voor mij de benzine om door te kunnen gaan. Pfff, maar om eerlijk te zijn verlies ik regelmatig hoop, vooral wanneer ik echt even niet meer weet hoe het nu verder moet, als alles anders lijkt te gaan dan wat ‘normaal’ zou zijn. En dit gebeurt helaas vaker dan ik zou willen.  Ook niet zo gek, met twee lieve, maar intense pubers en twee ouders, die ieder ook een eigen mening hebben.  Op zulke momenten kruip ook ik het liefst onder mijn deken en ga ik in staking. En af en toe is dit ook  even goed om te doen en laat ik  de boel de boel.

Wat ik nodig heb om hoop te houden of beter gezegd te hervinden is rust en vertrouwen. Dus ga ik soms bewust niet mee in de waan van de dag, koste wat het kost mijn kind naar school, hard werken en aan alle sociale verplichtingen willen voldoen. En kies ik gewoon ervoor om met een kop thee in de zon te zitten!!

Ha, ik realiseer mij nu dat ik deze tip jaren geleden kreeg van mijn therapeut. Nu pas, na vijf jaar lukt het mij om mezelf deze ruimte te gunnen. Dus naast niet vergeten rust te nemen, ook vertrouwen houden. Lukt het niet nu, dan later!

rust in de natuur

Sinds een paar weken mediteer ik, iedere ochtend en avond een kwartier.  Voor ik aan de dag begin en voor ik wil gaan slapen. Ik ben even stil, luister naar relaxte muziek, lees een tekst die mij inspireert en blijf dan vijftien minuten kauwen op een zin of woord dat blijft resoneren. Dat geeft mij houvast, omdat mijn gedachten regelmatig alle kanten op schieten. Tijdens mediteren open ik mijn hart en ben ik minder bezig met mijn hoofd en mijn gevoel. Een hele andere dimensie. Voor mij een wonderlijke gewaarwording. Het helpt mij om sneller weer in het nu te zijn, in plaats van steeds maar weer vooruit te denken of zaken te heroverwegen.

Ik ben benieuwd hoe jij de hoop niet verliest of hervindt, wanneer jouw hoogbegaafde en/of hoog gevoelige kind (bijna) is uitgevallen. Wat geeft jouw rust, wat helpt jou om te blijven vertrouwen? Wanneer je dat wilt, laat gerust een bericht achter onder deze blog.  Wie weet inspireer jij weer anderen, of word je geïnspireerd door de reacties van anderen.

boerderij verbouwen
boerderij verbouwen 2

Boerderij

In de vorige blog vertelde ik dat we de boerderij deze zomer wilden verhuren. Dat plan is onzeker geworden, want de puzzelstukjes met de bank blijken niet in elkaar te vallen. Dus zit ik deze week met een kop thee in de zon een nieuw plan uit te denken.… Ook hier nog een hoop onzekerheid dus. Zodra er meer helder is zal ik jullie hierover berichten.

Hopelijk tot snel. En deel deze blog gerust. Je kunt ook op de site aan klikken dat je je graag wilt abonneren. Dan krijg je automatisch een berichtje wanneer ik iets gedeeld heb op de site.

Harte groet,

Heidi

schaduwfoto silhouet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven