Blog december 2023: Verwondering

Deze foto heb ik sinds kort opgehangen in mijn slaapkamer bij mijn overige ‘kostbaarheden’. Een zelf gemaakt schilderij, mooie steen, veer, plant, kaars en beeldje. De foto herinnert mij er nu dagelijks aan  mij te blijven verwonderen, vol verwachting en te  durven hopen.

Ik heb de BSO nu een jaar geleden verkocht. Ik mis de kinderen, val nu af en toe in op een kinderdagverblijf en ga vanaf maart 2024 twee dagen aan de slag als gastouder in ons huis. Zo vlak voor kerst, waarin ik liever stil sta bij het verhaal van de geboorte van kindje Jezus dan overladen te worden door de commercie van de Coca-Cola kerstman, verwonder ik me extra over het wonder van elk kind.

Orchidee kinderen

Onlangs las ik een artikel geschreven door onderwijsdeskundige Sofie van der Waart over paardenbloemen en orchideeën  Ze schrijft daarin dat  je ca. 80 % van de kinderen kunt  vergelijken met paardenbloemen. Ze komen goed terecht ongeacht onder welke omstandigheden ze opgroeien. Twintig procent van de kinderen lijkt echter meer op orchideeën. Zij hebben meer aandacht en verzorging nodig dan gemiddeld om tot bloei te komen. Dit heeft de Amerikaanse kinderarts W. Thomas Boyce ontdekt in zijn langdurige onderzoek naar de oorzaken van mentale en fysieke gezondheidsproblemen bij kinderen. Boyce kwam erachter dat kinderen die gevoeliger reageerden op stresstesten vaker ziek waren dan andere kinderen indien ze in onveilige omstandigheden opgroeiden. Maar als ze een goede thuisomgeving hadden, waren ze juist minder vaak ziek dan gemiddeld. Oftewel, deze gevoelige kinderen zijn sterk beïnvloedbaar door positieve én negatieve omstandigheden Het hele artikel lees je hier.

Op 7 december zond de VPRO de documentaire  ‘Utopie van Sofie’.  Hierin zie je verschillende portretten van hoogbegaafde kinderen aan wie zij lesgeeft. Mooi om te zien hoe deze orchidee kinderen wel gezien worden.

Ik ben super blij met onze twee orchidee pubers, ook al heb ik niet altijd even groene vingers. Het helpt mij  om herkenning en erkenning te vinden in literatuur & onderzoek, maar ook door contact te hebben met andere ouders en ervaringsdeskundige.

14 januari, 28 januari en 11februari organiseer ik een creatieve retraite voor moeders van hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen. Er zijn nog twee plekjes over. Kom jij ook?

Update boerderij

Ik ben heel opgelucht! Nadat ik een jaar geleden de boerderij heb gekocht in Overijssel en meer dan een half jaar gezocht heb, is het toch gelukt: er is een investeerder die mij een hypotheek wil verstrekken om de boerderij te kunnen verbouwen! Zonder mijn financieel adviseur Edward van Financesolutions en inzet van mijn accountant Johan van MKBTR was dit niet gelukt. Binnenkort spreek ik de aannemer, in de volgende blog hier meer over.

Jouw kind

Ik wens je toe dat je in deze tijd van terug-  en vooruitkijken het kind in jou dat zich kan verwonderen mee mag nemen het nieuwe jaar in. En wie weet helpt het daarbij om af en toe naar een mooie kinderfoto van jezelf te kijken.

Harte groet,

Heidi Luijendijk

1 gedachte over “Blog december 2023: Verwondering”

  1. Heerlijke foto Heidi! Mooi dat je haar een plekje hebt gegeven tussen andere schatten.

    Gefeliciteerd met het vinden van een investeerder, dan kan jij je concentreren op waar je mee bezig wilt zijn.

    Liefs, Sandra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven